Moje hodnocení

Loď mezi hvězdami

20. ledna 2013 v 16:00 | Petik

Loď mezi hvězdami

Beth Revis


Originální název: Across the Universe
Série: Across the Universe
Díl: první
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 360
Vydání v originále: 2011
Vydání u nás: 2012

ANOTACE:
Sedmnáctiletá Amy se přidala ke svým rodičům coby "zmrazený pasažér" na vesmírné lodi Universum a čekala, že se probere na nové planetě o tři sta let později. Nemohla tušit, že její spánek skončí o padesát let dříve a ona se octne ve zcela novém světě mezi hvězdami, ve světě, který si žije podle vlastních pravidel.

CO NA TO ŘÍKÁM:
Nádherná obálka, to je první věc, co mě napadne, když uvidím tuto knížku. Už delší dobu jsem měla v plánu si ji přečíst a před časem jsem na ni narazila v knihovně, akorát jsem na její přečtení neměla čas. Konečně jsem si ho udělala, protože jsem knížku musela vrátit a nechtěla jsem ji vracet nepřečtenou. A nelituju toho. Byl to příjemně strávený čas, kdy jsem si odpočinula při uzavírání známek v pololetí.
Líbilo se mi, že příběh byl psaný z pohledu Amy, která na lodi "spala" a i z pohledu Syna, který je budoucí velitel celé lodi. Díky tomu lépe a rychleji pochopíme, jak se žije na lodi.
Jediná věc co mi vadila byla, když jsem se dozvěděla kolik je na lodi lidí. Já totiž studuju zdravotnický lyceum a zrovna děláme genetiku populací, tak jsem se na knížku skepticky dívala se slovy: "Vždyť to ani nemusím číst, není jich 10 000, stejně všichni zdegenerujou a chcípnou." Tohle jsem si říkala docela dlouho, protože otázka rozmnožování se v takové malé populaci, se objasní až někde v půlce knížky. Ale po tomto vysvětlení už jsem konečně mohla spokojeně číst dál. I když tam byly věci, které se týkaly technického zázemí lodi a neseděli mi, tak si myslím, že loď Beth Revis zvládla popsat celkem slušně.

HODNOCENÍ:
Loď mezi hvězdami byla fajn knížka, kterou jsem si užila. Četla se opravdu rychle, díky kraťoučkým kapitolám a příjemné velikosti písma. Těším se na další díl, na který bych se ráda vrhla co nejdřív, jsem zvědavá, jak se příběh bude vyvíjet. Ale v konečném důsledku jsem z toho nebyla moc odvázaná. Ale za originalitu, vykreslení příběhu a konečně vysvětlení mé genetiky populací dávám 4 hvězdičky.

Delirium

1. ledna 2013 v 19:45 | Petik

Delirium

Lauren Oliver

Originální název: Delirium
Série: Delirium
Díl: první
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 349
Vydání v originále: 2011
Vydání u nás:

ANOTACE:
Už je to šedesát čtyři let, co prezident a Konsorcium prohlásili lásku za nemoc. Lék vědci vynalezli před čtyřiceti třemi lety. Celá moje rodina už léčbu podstoupila. Moje starší sestra Rachel je vyléčená přes devět let. Je před láskou chráněná tak dlouho, že si prý už ani nepamatuje příznaky. Já mám léčbu podstoupit přesně za devadesát pět dní. 3. září. Na svoje narozeniny.
TVRDÍ, že když nás vyléčí z lásky, budeme navždy šťastní a v bezpečí. I já tomu věřila. Až doteď. Teď se vše změnilo. Raději budu nakažená láskou, byť jen na zlomek vteřiny, než abych žila stovky let ve spleti lží.


CO NA TO ŘÍKÁM:
Delirium jsem dostala od bráchy k Vánocům. A od té doby na mě knížka vykukovala z knihovničky. Nevím jestli to bylo nádhernou obálkou nebo tušením, že se mi to bude líbit, ale neustále jsem měla nutkání začít ji číst. A tak jsem nakonec svému nutkání podlehla. A udělala jsem dobře.
Delirium patří mezi dystopie. A i když na pohled vypadá léčba lásky neškodně. Je v tom víc než mě osobně napadlo, než bych čekala.
Hlavní hrdinka Lena má mít osmnácté narozeniny a s tím souvisí i termín její léčby. Příběh se odehrává asi tři měsíce před její léčbou. A popisuje život takové společnosti a hlavně Lenin příběh.
Někdo tuto knížku řadí mezi ty nudnější a méně akční dystopie, ale to podle mě není pravda. Delirium má sice takový volnější rozjezd, ale právě proto, je to potom milejší překvapení, když zjistíte jaký poklad jste v knize našli, i když se to ze začátku nezdálo. Lena v prvním díle této série napřed musela otevřít oči a uvidět jaká společnost to vlastně je. A to v jedné kapitole napsat nejde. Nebo jde, ale není to reálné. A mě osobně se líbilo jak postupně odhalovala tajemství a dělala si nový názor. A akce jsem se, narozdíl od dystopie Dokonalý pár, nakonec taky dočkala.
Styl psaní Lauren Oliver se mi taky líbí. Umí nádherně popsat prostředí. Cítím se tak, jako bych tam opravdu byla a viděla jak to vypadá a přitom její popis nespadl do nudných pasáží.
Další taková drobnost co se mi líbila byla, jak na začátku každé kapitoly je úryvek z nějaké knihy, báseň, citát, který nám čtenářům opět trochu přiblíží společnost.
Jsem ráda, že jsem si knížku přečetla a že ji mám doma. Napjatě očekávám další díl a jsem zvědavá jak se příběh bude vyvíjet.

HODNOCENÍ:
Dlouho jsem u žádné knihy v průběhu čtení neměnila tak často hodnocení. A co víc měnila jsem ho jen k lepšímu. V prvních pár kapitolách jsem knize dávala tak 3,5 hvězdičky, potom se to vyšplhalo na 4 a na posledních 100 stranách jsem nemyslela na jiné číslo než na 5 hvězdiček. O tom, že se mi knížka líbila svědší i to, že jsem ji četla do dvou do rána jen abych se dozvěděla jak to dopadne.

Anotace je z obalu knihy, líbí se mi víc než ta co je na goodreads.

Zlatá lilie

27. prosince 2012 v 11:58 | Petik

Zlatá lilie

Richelle Mead


Originální název: The Golden Lily
Série: Pokrevní pouta (Bloodlines)
Díl: druhý
Předchozí díl: Pokrevní pouta
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 327
Vydání v originále: 2012
Vydání u nás: 7. 11. 2012

ANOTACE:

POVINNOST NEBO LÁSKA? CO ZVÍTĚZÍ?

Alchymistka Sydney Sageová slouží jako jakýsi most mezi světem vampýrů a lidí: chrání tajemství prvních a životy druhých. Moc ráda by studovala univerzitu, ale místo toho byla vyslána na snobskou střední školu v Palm Springs. Má tam za úkol střežit morojskou princeznu Jill Dragomirovou před zabijáky, kteří chtějí ve světě Morojů rozpoutat válku. Všichni ji považují za skvělou alchymistku, dokonce i ti, kteří o ní dříve pochybovali. Nyní však začíná pochybovat ona sama: opravdu jsou všichni vampýři zvrácené stvůry, anebo je to všechno jinak? Všechno se ještě víc zkomplikuje, když bývalí Strigojové Soňa a Dimitrij zjistí, že právě Sydney by mohla být klíčem k objevení zázračného léku k proměně na Strigoje. A pak Sydney naváže milostný vztah s Braydenem… Má s ním mnoho společného, ale přesto jako by ji stále silněji přitahoval někdo jiný, na koho by kvůli jeho původu neměla ani pomyslet! Co teď? Má se řídit zákony alchymistů, anebo naslouchat hlasu vlastního srdce?



CO NA TO ŘÍKÁM:
Na Zlatou lilii jsem se těšila přesně rok. První díl, Pokrevní pouta, jsem dostala k loňským Vánocům. Okamžitě jsem knihu zhltla a od té doby se těším na pokračování. A konečně jsem se dočkala, idruhý díl na mě čekal pod stromečkem.
Do Zlaté lilie jsem se začetla okamžitě, po pár stránkách už jsem byla naprosto vtáhlá do děje, jako by roční pauza ani neexistovala.
Co mi trošku vadí, jsou vysvětlovací věty, které Richelle používá ve všech svých sériích, kde v pár větách objasní co už se stalo. Když jste zapomněli detaily je to fajn, ale když si to pamatujete nebo knihy čtete v těsné návaznosti, může to být trochu otravné. Ale to je snad jediná věc co bych vytkla.
Pokrevní pouta sice nejsou nabitá akcí jakto Vampýrská akademie, ale já obě série hodnotím stejně kladně. V Pokrevních poutech jsem si oblíbila Sydney, do konce možná víc než Rose z Vampýrské akademie. Celkově mi parta z této série opravdu sedí. A Adrian, to je kapitola sama o sobě, celou knihu jsem se culila u všech scén, kde byl on. Fakt ho žeru. A jeho vtipné dialogy se Sydney taky stojí za to. Co mě bavilo bylo, jak Adrian rýpal do Sydneyna přítela, Braydena. No prostě postavy z Pokrevních pout mi sedli všechny.
Ale ten konec? Co to bylo? Dokázala jsem jenom vykřiknout "Cože?" a několit minut tupě zírat do zdi. Nutně potřebuji dávku třetího dílu.


HODNOCENÍ:
Nemůžu hodnotit jinak než plným počtem hvězdiček. Po čase je to knížka, kterou nečtu do školy, ale jen tak pro radost a tím se její kvality jenom násobí. O tom, jak mě bavila, vypovídá i to, že jsem do ní chtěla na Štědrý den před spaním jen na chvilku nahlédnout a dopadlo to tak, že jsem četla do půl druhé a dostala jsem se na stranu 90.

Roztomilé malé lhářky: NEUVĚŘITELNÉ

9. prosince 2012 v 14:11 | Petik

Roztomilé malé lhářky: NEUVĚŘITELNÉ

Sara Shepard


Originální název: Pretty Little Liars: Unbelievable
Série: Pretty Little Liars (Roztomilé malé lhářky)
Díl: čtvrtý
Nakladatelství: BB/art
Počet stran: 277
Vydánív originále: 2007
Vydání u nás: říjen 2012

ANOTACE:
ČTYŘEM ROZTOMILÝM MALÝM LHÁŘKÁM SE ZMĚNIL POHÁDKOVÝ ŽIVOT V NOČNÍ MŮRU.
Emily odletěla do Iowy, kde je odsouzena žít s přespříliš konzervativními příbuznými. Aria svého kluka dostala až za mříže. Spencer se obává, že má podíl na Alisonině smrti. Žádná to nemá snadné, ale kam se hrabou na Hannu: ta v nemocnici bojuje o holý život, protože Věděla už příliš mnoho.
To vám říkám, jestli holky nebudou poslouchat, co říkám, začnou Hanně brzo závidět.
Zatoužili jste někdy po možnosti vrátit čas, abyste odčinili chyby? Stejně jako jinde, i v Rosewoodu sní o nápravě snad každý. Nic na tom nemění ani fakt, že zdejší děvčátka ke třináctým narozeninám dostávají přívěsky od Tiffanyho. Věřte mi, že čtveřice místních dívek by udělala cokoli, jen aby mohla napravit minulost. Jak by to ale vypadalo, kdyby tu možnost skutečně dostala? Dokázala by svou pátou kamarádku zachránit před smrtí… anebo je tragédie součástí jejich osudů?
Minulost někdy nabízí víc otázek než odpovědí. A v Rosewoodu nikdy není nic tak, jak se zdá.


CO NA TO ŘÍKÁM:
Po tom jak skončil předchozí díl, Roztomilé malé lhářky: Dokonalé, jsem čekala, že se knížka rozjede hned od začátku. Ale místo toho se mi zdálo, že události z předchozího dílu plynule přešly do ztracena. A dlouhou dobu trvalo než se děj zase znovu rozjel. Ale až se rozjel, stálo to za to. Knížka se potom četla sama. Ke konci jsem se potom dostala za okamžik. A Lhářky opět napínavě vyústily. Jenom doufám, že to v pokračovaní zase nepřejde jen tak do
ztracena, místo toho, aby se to víc rozvedlo.
Co se mi líbí na této sérii je, že i když sleduji seriál, tak v knížce můžu být klidně napjatá, protože se

seriál knížky drží jen okrajově a tak se pak divím co, že se v knížce stalo a v seriálu ne. Další věc je, že každá kapitola je psaná z pohladujiné lhářky a tak si můžeme najít svou oblíbenkyni. A nakonec i obálky jsou dobře vyřešené. Víc než horní obálka se mi líbí, jak jsou knížky udělané pod tou "sundávací částí". Všechny díly jsou udělané ve stejném stylu akorát pokaždé v jiné barvě: první díl je černý, druhý červený, třetí zelený a čtvrtý růžový. Vždycky jsem zvědavá jaká bude další barva.
HODNOCENÍ:
Předešlím dílům jsem dávala 4 hvězdičky, ale teď musím, jednu hvězdičku strhnout za ten začátek.

Intriky

19. listopadu 2012 v 23:10 | Petik

Intriky

Anna Godbersen


Originální název: Rumors
Série: Luxus
Díl: druhý
Nakladatelství: BB/Art
Počet stran: 296
Vydání v originále: 2008
Vydání u nás: 2011

ANOTACE:
Pravá láska. Falešní přátelé. Skandální pomluvy. Vítejte zpátky na Manhattanu v roce 1899.

Půvabné dívky v krásných šatech, které se baví až do svítání na večírcích, neodolatelní mladíci s uličnickým úsměvem a nebezpečnými úmysly. Drobné lži, temná tajemství a skandální vztahy. Takový je Manhattan roku 1899…

Jak kolují zvěsti o předčasné smrti nejzářivější newyorské hvězdy Elizabeth Hollandové, všechny oči se upírají na její nejbližší: na sestru Dianu, jedinou naději rodiny na záchranu; na Henryho Schoonmakera, živel, který Elizabeth nezkrotila; na Penelopu Hayesovou, jež se chystá přivlastnit si vše, co po její nejlepší přítelkyni zůstalo; dokonce i na Elizabethinu bývalou komornou Linu Broudovou, která pochopí, že i když jsou peníze a původ důležité, pomluvy mají mnohem větší váhu.
Nic není nebezpečnější než skandál… nebo cennější než tajemství.


CO NA TO ŘÍKÁM:
Musím říct, že jsem se druhého dílu ze série Luxus opravdu bála. Podle anotace vypadalo, že v pokračování se úplně zapomene na příběh Elizabeth a Willa, o kterých byl první díl, a děj se bude točit jen okolo událostí v New Yorku. Proto se mi dlouho dobu do knížky nechtělo, bála jsem se, že budu akorát zklamaná, protože se nedozvím jak to s Elizabeth a Willem dopadlo.
Naštěstí jsem si i přes počáteční nedůvěru knížku půjčila v knihovně a pustila se do čtení. A musím říct, že jsem udělala dobře. Příběh plynule navazuje tam, kde skončil, akorát je o pár týdnů později.
Intriky jsou psané stejně jako první díl, z pohledů několika postav. A to z pohledu Diany, Penelope, Liny, Henryho a Elizabeth. Díky tomu se do děje můžeme lépe vcítit, odhadnout situaci. Najít si své oblíbence a naopak ty, které budeme celou knihu nesnášet. Toto pojetí, kdy několik postav vypráví jeden příběh, se zrovna k této knize skvěle hodí a dělá ji lepší.
Dál co si ode mě zaslouží plus, jsou krátké články z novin, které jsou před začátkem každé kapitoly. Dodává to knize, takový správný šmrnc a dělá ji něčím zajímavou. A když už jsem u kapitol, tak jsou sympaticky kraťoučké. Nevím jak vám, ale mě se krátké kapitoly mnohem lépe čtou a knížku doslova zhltnu. Vždycky si říkám "ještě jednu kapitolu a končím" a nakonec takto těch kapitol přečtu třeba šest.
Co stojí za povšimnutí, je stejně jako u prvního dílu krásná obálka. Když vás nebude bavit čtení, můžete závidět modelce krásné šaty na obálce.

HODNOCENÍ:
Abych to shrnula, jsem ráda, že jsem se odhodlala k přečtení této knihy, protože mi přišla mnohem lepší než první díl. Tím pádem beru jako plus, že jsem se odhodlala až teď, protože po tom jak knížka končí, jsem celá natěšená na další díl, který vychází někdy v těchto dnech.
Doporučuji všem, kteří máte rádi knihy s romantickou zápletkou. Intriky k tomu navíc nabízejí New York koncem 19. století a jak už z názvu vyplývá spoustu intrik a tajemství.

Hrdinkou snadno a rychle + Hrdinka říká ano

4. listopadu 2012 v 14:52 | Petik

Hrdinkou snad a rychle

Meg Cabot



Název: Hrdinkou snadno a rychle

Autor: Meg Cabot
Nakladatelství: Knižní klub
Vydání v originále: 2002
Vydání u nás: 2003

ANOTACE:
Dívčí román se odehrává ve Washingtonu. Vypravěčkou je 14letá Sam, prostřední ze tří sester. Starší Lucy je krasavice, mladší Rebecca zas nadprůměrně inteligentní. Sam si vedle nich připadá ošklivá a hloupá. Brání se světu, který nedokáže ocenit její kvality, podobně jako Mia z Princezniných deníků, humorem a kousavou ironií. Vše se změní, když Sam náhodou zabrání vraždě amerického prezidenta. Z přehlížené myšky se stane obletovaná a na večírky zvaná celebrita. Jenže Sam zjišťuje, že stejně nejradši chodí v kanadách a obědvá u McDonnalda…





Hrdinka říká ano

Meg Cabot


Název: Hrdinka říká ano
Autor: Meg Cabot
Nakladatelství: Knižní klub
Vydání v originále: 2005
Vydání u nás: 2008

ANOTACE:
Meg Cabotová Hrdinka říká ano Další osudy Sam z románu Hrdinkou snadno a rychle. Samantha Madisonová rozhodně není připravená na to, co ji v nejbližší budoucnosti čeká - je to oslava svátku Díkůvzdání v Camp Davidu s přítelem, prezidentovým synem Davidem, který by zřejmě rád posunul jejich vztah na další příčku. Nebo je lepší říct "level"?











CO NA TO ŘÍKÁM:
Tuto sérii od Meg Cabot jsem pojala trošku netradičně. Nebudu se rozepisovat u každého dílu zvlášť, protože bych se akorát opakovala, tak to řeknu jenom jednou :)
Jako všechno od Meg Cabot se mi líbilo i toto. I když jsem trošku starší než je cílová skupina čtenářek, ale vůbec mi to nevadilo. Skvěle jsem se u toho bavila a hrozně jsem se těšila, až si po náročném dni lehnu do postele a začnu si číst. Dokonalá oddechovka, u které jsem se moc nasmála a smích jsem dusila do polštáře, abych nevzbudila spící spolubydlící. I když moje drahá spolubydlící mi druhý den řekla, že slyšela, jak se třepala postel z mích záchvatů smíchu :D
Každopádně,pokud se chcete pobavit a odreagovat, doporučuju vám tuto sérii od Meg.

HODNOCENÍ:
Knížce dávám 4 hvězdičky. Myslím si, že hodnocení je značně ovlivněno tím, kdy jsem Hrdinku četla. Ale co na tom záleží, když mi něco dokáže, tak skvěle zvednout náladu, zaslouží si ocenění. A momentálně cítím, že si Hrdinka 4 hvězdičky opravdu zasalouží.







Rezistence

3. listopadu 2012 v 16:41 | Petik

Rezistence

Veronica Roth

Originální název: Insurgent
Série: Divergence
Díl: druhý
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 351
Vydání v originále: 2012
Vydání u nás: 17. 9. 2012

ANOTACE:
Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout už jednou - a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená?

CO NA TO ŘÍKÁM:
Je asi deset minut co jsem dočetla poslední stránku a hned jsem se vrhla sdělit vám svoje dojmy a postřehy. Nevím, jestli je to dobrý nápad, nenechat si knížku napřed projít hlavou a jít psát ještě pod vlivem emocí, ale jdu do toho a snad vyplodím něco smysluplného.
Rezitence navazuje na Divergenci přesně, tam kde Divergence skončila. Pro mě opravdu příjemné překvapení, to se u knížek často nestává. A díky tomu můžeme příběh plynule sledovat dál, aniž by nám něco ušlo. A že příběh stojí opravdu za to. Nestalo se mi, že bych se třeba jen minutu nudila. Rezistence mě neustále udržovala v určité dávce napětí, kdy jsem dumala nad tím, jak to bude, co se stalo, proč se to stalo a měla jsem spoustu dalších otázek, které mě poháněly dál. A i když jsem musela pořád číst dál, bylo tu něco co mi říkalo, ať si knížku šetřím a i přes touhu jít si číst, jsem jí na pár hodin odolala, abych si požitek z prvního čtení knížky a sladkou nevědomost užila co nejdéle. A stálo to za to. Rezistence je knížka, která odpovídá na otázku, proč miluju knížky a čtení a proč nelituju peněz, které za ně dám. Tomuto říkám kniha podle mého gusta.

HODNOCENÍ:
Když jsem četla Divergenci, říkala jsem si, že je skvělá. Ale série Hunger Games, se kterou se Divergence často srovnává, mi přišla lepší. Teď po druhém díle stavím sérii Divergence na stejné místo jako Hunger Games. Kdo ví, jak to bude dál? Třeba v mém měřítku Hunger Games předběhne. Už jen kvůli požitku ze čtení skvělé knihy, doufám že ano.
Hodnocení je bez debat 5 hvězdiček, o tom ani nemusím uvažovat.

Sukuba 4: ŽÁR

14. října 2012 v 12:38 | Petik

SUKUBA 4: ŽÁR

Richelle Mead

Originální název: SUCCUBUS HEAT
Série: Sukuba
Díl: čtvrtý
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 310
Vydání v originále: 2009
Vydání u nás: 5.9. 2012

ANOTACE:
Některá přání se splní až ve chvíli, když už nám jsou k ničemu… Nadpřirozená svůdkyně Georgina nese rozchod se spisovatelem Sethem jen velmi těžce. Propadá starým zlozvykům a nesmrtelní kamarádi už nemůžou její věčné nářky vystát. A pak provede Georgina něco tak hrozného, že ji její šéf, arcidémon Jerome, vykáže za trest z města. Provinilá sukuba se ocitá ve Vancouveru, kde má pomáhat tamnímu démonovi s problematickou skupinou satanistů. Její vyhnanství skončí stejně náhle, jako k němu došlo: mezi nesmrtelnými v Seattlu se děje cosi podivného a vše nasvědčuje tomu, že Jeroma někdo unesl a uvěznil. Jeho nesmrtelní podřízení rázem ztrácejí nadpřirozené schopnosti. Všichni se společnými silami pouštějí do pátrání po Jeromovi, aby všechno bylo jako dřív. Jediná Georgina v daném stavu nachází i kladnou stránku: když teď při sexu nebere mužům životní energii, mohla by se zase dát dohromady s milovaným Sethem. Jenže jak to udělat, když je zadaný?

CO NA TO ŘÍKÁM:
Konečně přišla pro mě dlouho očekávaná knížka od Richelle Mead. Její styl psaní můžu a i když Sukuba není tak skvělá jako Vampýrská akademie a nebo Pokrevní pouta je to další knížka na kterou jsem se těšila a musím ji mít ve své vlastní knihovničce.
Čtvrtý díl série o sukubě Georgině Kincaidové mi příjde jako zatím nejlepší díl série. Má to něco co mi u předchozích dílů chybělo. Akorát si nejsem jistá co to "NĚCO" vlastně je. Možná to, že Georgina začíná pomalu dospívat. Možná to, že si říkáte " A do háje, proč?". Nevím co má tato knížka navíc a co předchozí díly neměly. Každopádně mi utkvěla v paměti.
Když se přesunu k té akční a dejme tomu trochu detektivní části, tak ani tady Richelle Mead nezklamala. Má to její typické prvky. Opět je "parchant" ten, na kterého jste ani nepomysleli a když už pomysleli, tak vás autorka nenápadně té myšlenky zbaví. Zajímalo by mě, jak to Richelle dělá, já i když znám, její styl na záporné postavy, tak se nikdy 100% netrefím. Párkrát jsem měla tušení, nebo mě někdo napadl, ale pak jsem to pustila z hlavy. Ale nikdy jsem si nebyla jistá, že je to ON. No prostě ví, jak na to. A toho si cením.

HODNOCENÍ:
Žár mě zastihl zrovna ve chvíli, kdy jsem zaneprázdněná školními věcmi a myslím si, že je to na jednu stranu dobře, protože takhle jsem si požitek ze čtení mohla prodlužovat na celý týden a ne na dva dny jak u mě bývá zvykem.
Knížce dám zasloužené 4 hvězdičky a už jsem zvědavá jak to bude pokračovat, anotace na v pořadí pátý díl mě navnadila a už se na něho těším.


Jednou nohou v hrobě

28. září 2012 v 17:32 | Petik

Jednou nohou v hrobě

Jeanienne Frost


Originální název: One Foot in the Grave
Série: Noční lovci (Night Huntress)
Díl: 2
Nakladatelství: FANTOM Print
Počet stran: 240
Vydání v originále: 2008
Vydání u nás: 2012

ANOTACE:
Poloviční upírka Cat Crawfieldová je nyní zvláštní agentkou pracující pro vládu s cílem zbavit svět nebezpečných nemrtvých. Stále využívá vše, co ji Bones, její přitažlivý a nebezpečný bývalý přítel, naučil. Když se ale Cat stane cílem nájemného vraha, jediný, kdo jí dokáže pomoci, je upír, jehož opustila. Jeho blízkost v ní probouzí všechny dřívější pocity, od adrenalinu z boje bok po boku proti upírům, až po spalující vášeň. Avšak odměna vypsaná na její hlavu - hledaná: mrtvá či nemrtvá - znamená jediné. Její přežití závisí na spolupráci s Bonesem. A jakkoli se Cat snaží udržet jejich vztah na profesionální úrovni, pomalu jí dochází, že touha přetrvává. A že ji Bones tentokrát už odejít nenechá.


CO NA TO ŘÍKÁM:
Po Dokonalém páru, kde nebylo moc akce jsem potřebovala něco, čemu akce opravdu nechybí a spíš si říkáte, že by to mohlo být i pomalejší. A to bezesporu Jednou nohou v hrobě je. Knížku jsem četla už minulý týden, ale nedostala jsem se k tomu, abych se s vámi o ni podělila.
Je to opravdu povedené pokračování prvního dílu Nočních lovců. Hrozně jsem se těšila na to, jak to všechno bude dál, po takovém konci jako je v Napůl cesty do hrobu. A trochu jsem se bála, že když se na knížku, tak těším, tak mě zklame. Naštěstí se to nestalo a strávila jsem s ní krásných 24 hodin, protože dýl mi nevvydržela. Jeden večer jsem začala číst a druhý večer jsem odkládala přečtenou knížku na noční stolek.
Nechci nic říkat k ději, protože, pak už by nebylo takové potěšení knížku číst. Jediné co prozradím je to, že je tam spousta skvělých postav. Bones je pořád stejně sexy a Cat má hrozně super tým. No však přečtěte si to sami ;)

HODNOCENÍ:
Dávám 5 hvězdiček. Frostová opravdu umí psát. A já neustále odolávám, jestli mám začít číst První rudou kapku, která ale navazuje až někdy na čtvrtý díl Nočních lovců. Nechci to mít naspoilerované. Ale jak odolat tomuto stylu psaní? Naštěstí si vždycky "ucpu pusu" nějakou jinou knížkou :D

Dokonalý pár

11. září 2012 v 17:40 | Petik

Dokonalý pár

Ally Condieová


Originální název: Matched
Série: Matched
Díl: 1
Nakladatel: Knižní klub
Počet stran: 328
Vydání v originále: 2010
Vydání u nás: 2012


ANOTACE V dokonalém světě o všem rozhodují Správci - vyberou vám ideálního partnera, práci i den, kdy zemřete. Cassie vždy věřila, že podřídit se těmto rozhodnutím je jen malou daní za dokonalý život. Když jí tedy Společnost vybere jako životního partnera jejího nejlepšího kamaráda Xandera, nepochybuje o tom, že je to ten pravý… dokud se na displeji s jeho portrétem nakrátko nemihne tvář někoho úplně jiného. Cassie musí najednou řešit obrovské dilema - volit mezi Xanderem a Kyem, jediným životem, jaký kdy poznala a dovedla si představit, a cestou, po níž se dosud nikdo nevydal. Musí volit mezi dokonalostí a citem, který možná dokonalý není, zato je však upřímný. První část románové trilogie z budoucnosti, která staví na literárních kvalitách minulosti.

CO NA TO ŘÍKÁM:
Na knížku Dokonalý pár jsem se opravdu moc těšila. Je to další v řadě dystopií, které mě v současné literatuře opravdu zaujaly. Ale abych pravdu řekla, tak pro mě byl Dokonalý pár zklamáním. Podle anotace a nadšených ohlasů čtenářů jsem čekala, že půjde opravdu o NĚCO, ale to se nekonalo. Neříkám, že to byla špatná knížka. To zase ne. Myslím si, že jako série má velice dobrý potenciál. Líbí se mi myšlenka, společnosti, kterou autorka vymyslela. Na pohled je, jak už název říká, dokonalá. Všechno má být pro dobro občanů. Ale spíš než na občany jde o něco jiného. Děj byl podle mě hodně předvídatelný, ale co mě překvapovalo byly výmysly co se smí a co ne, na všechno existují pravidla.
Do půlky knížky mě nic nenutilo číst dál, na můj vkus tam chybí akce. Až po té půlce mě to opravdu zaujalo a na konci jsem si říkala, že jsem zvědavá na další díl. Myslím si, že ten už nějakou tu akci mít bude a příběh začne být opravdu zajímavý.


HODNOCENÍ:
Knížce dávám 3 hvězdičky. Třeba se druhý díl dočká většího počtu, osobně doufám, že ano.

Ebook mám :)

Má noc je tvůj den

25. srpna 2012 v 11:57 | Petik

Má noc je tvůj den

Melanie Rose

Originální název: Life as I Know It
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 336
Vydání v originále: 2010
Vydání u nás: 2011

ANOTACE:
Jessiku Taylorovou zasáhne blesk. Když se pak ale v nemocnici vzbudí, všichni jí tvrdí, že je jakási Lauren Richardsonová, matka čtyř dětí. Lékaři její protesty přičtou ztrátě paměti a Jessice nezbývá než odjet s manželem (kterého ovšem nikdy neviděla).

To horší má ale teprve přijít. Zatímco jako Lauren spí, jako Jessica vede dál svůj život svobodné slečny. A kdykoli usne jako Jessica, probudí se coby uhoněná matka s horou problémů. Jedním z nich je maličký Teddy s mozkovou dysfunkcí, pak manžel Grant, který nejspíš něco tají, umíněný mladý muž, který byl zřejmě jejím milencem… Je toho zkrátka dost a jedna duše ve dvou tělech má co dělat, aby to všechno zvládla. S láskou jde ale všechno. Dokonce i nemožné.



CO NA TO ŘÍKÁM:
Tuto knížku jsem začala číst aniž bych věděla o čem je. Někdy před časem mě zaujala, tak jsem si ji dala do čtečky. Ale od té doby jsem zapomněla co se psalo v anotaci, tak jsem si ji ke čtení vlastně vybrala jenom podle názvu, který mě zaujal. A stejně jako název mě zaujala celá kniha. Nepatří mezi fantasy knížky, řekla bych že je to spíš román se špetkou nadpřirozena. Je to psané takovým tím čtivým jazykem, takže se velice dobře čte. Ale co bych vytkla, jsou moc dlouhé kapitoly. Šly by rozdělit třeba na půl a hned by se to četlo ještě líp.
Příběh je taky hodně zajímavý a já jsem až do konce netušila, jak vyústí. Nějak jsem si nedokázala představit, jak může celé zápletka knihy skončit. Neviděla jsem řešení. O to víc mě překvapil konec, který by podle mě mohl být, ale trochu rozvedený, je to v něm docela uspěchané.

HODNOCENÍ:
4/5

Ebook mám, pokud má někdo zájem, ať napíše do zpráv autorovy, jméno knihy a e:mail, kam to mám poslat.

Krásné zlo

22. srpna 2012 v 15:45 | Petik

Krásné zlo

Rebecca James



Originální název: Beautiful Malice
Nakladatel: Knižní klub
Počet stran: 296
Vydání v originále: 2010
Vydání u nás: 2010














ANOTACE:
Katherine je sedmnáct let, chodí na střední školu v Sydney a usilovně se snaží nevyčnívat. Nikoho nesmí ani napadnout, že si kdysi říkala Katie, měla spousty kamarádek, skvělého kluka a mladší sestru Rachel, nadanou klavíristku. Jenže ta je mrtvá. Katherine se zdá, že zapomenout na tuhle noční můru se jí snad nikdy nepodaří. Jenže pak se objeví Alice - krásná, bohatá, sebevědomá, sršící životem. A Katherine si vybere za kamarádku. Půjčují si šaty, svěřují nejtajnější myšlenky, stanou se nerozlučnými. Dokud se pod slupkou báječné přítelkyně nezačne objevovat jiná Alice, zlá, krutá a nevypočitatelná.

CO NA TO ŘÍKÁM:
Abych byla upřímná, Krásné zlo se mi hodnotí docela těžko. Protože moc nezapadá mezi ostatní knížky. Když se podívám na děj, tak do půlky se pořádně nic neděje. Ale na druhou stranu má úžasně propracované postavy.
To jak se Katherine vyrovnává se smrtí Rachel působí, tak realisticky. Nebo Alice, takovou psychopatku jsem dlouho nezažila, úplně z ní běhal mráz po zádech.
Co děj trochu okořenilo byly tři časové linie ve kterých se odehrává celý příběh.
První je minulost, ktrá nám říká co se stalo s Rachel. Druhá je vlastně hlavní linie příběhu. A tu třetí bych nazvala "o pár let později".
Díky tomuto zpracování knihy si můžete dělat vlastní teorie o tom co se vlastně stalo. A téměř do úplného konce si nebudete jistí jestli zrovna ta vaše teorie je ta správná.

Hodnocení:
3,5/5

Ebook mám, pokud má někdo zájem, ať napíše do zpráv autorovy, jméno knihy a e:mail, kam to mám poslat.

Polibek pro Annu

22. srpna 2012 v 12:16 | Petik

Polibek pro Annu

Stephanie Perkinsová



Originální název: Anna and the French Kiss
Nakladatel: CooBoo
Počet stran: 334
Vydání v originále: 2010
Vydání u nás: 2012



ANOTACE:
Sedmnáctiletá Anna se cítí podvedená. Její rodiče ji totiž posílají na roční studium do Francie - přes půlku planety, do neznámého prostředí, aniž by navíc uměla slůvko francouzsky. Musí tak opustit své přátele, potenciální lásku i veškerá pohodlí amerického života a začít úplně nanovo. V romantické Paříži, ve městě, které nikdy nespí, se vrhá do nových vztahů i zkušeností a odhaluje v sobě skryté vlastnosti.












CO NA TO ŘÍKÁM:
Polibek pro Annu je všemi opěvovaná knížka, takže jsem i já podlehla síle dobrých hodnocení a koupila si ji. A musím říct, že hodnocení nelhala. Je to opravdu super čtení a krásně se hodí jak na letní odpoledne na zahradě, tak na zimní večer v peřinách. A já osobně nelituju peněz, které jsem za knihu dala. Je to příjemné zpestření mezi spoustou knížek s nadpřirozenými bytostmi. Jako velké plus hodnotím i to, že v této době je to jedna z mála knížek, která se z jednoho příběhu nesnaží vytřískat co nejvíc a je to jen jedna kniha. To už se bohužel moc nestává. Ano, jsou série, která já osobně fakt žeru. Ale ne každý příběh je stavěný na desetidílnou ságu. To se mi opravdu líbilo, že jsem dočetla knihu a věděla jsem, že je konec a nemusím čekat na další díl a pak si ho kupovat.


Hodnocení:
5/5

Pokrevní pouta

27. prosince 2011 v 16:03 | Petik

Pokrevní pouta

Richelle Mead


Originální název: Bloodlines
Série: Pokrevní pouta
Díl: první
Nakladatel: Domino
Počet stran: 330
Vydání v originále: 2011
Vydání u nás: 28. 11. 2011



Volně navazuje na Vampýrskou akademii. Nedoporučuji číst, pokud nemáte přečtenou celou Vampýrskou akademii, potom byste přišli o ten správný zážitek z přečtení Vampýrské akademie.







Sydney Sageová je za svou pomoc při útěku hledané Rose Hathawayové potrestána. Alchymisté ji poslali domů a klesla u nich na nízkou úroveň. Ale naskytne se jí šance svoje chyby napravit. Jill, sestru morojské královny Lissy, se pokoušejí zabít, protože je to jediné co Lissu drží na královském trůně. A do doby než se změní zákon musí Jill schovat a udržet ji naživu. A právě to je úkol Sydney. Má dělat spolubydlící Jill na internátní lidské škole v Palm Springs. Na tom posledním místě, kde by někdo hledal upíry. Spolu s Jill přijíždějí Adrian Ivaškov a Eddie Castile, kteří mají v misy na záchranu Jill pomáhat. Ale jako u všech knih Richelle Mead, nic není nic tak jednoduché a nekomplikované. V Palm Springs nejsou jediní vampýři a dějí se tam i další divné věci….


Na Pokrevní pouta jsem byla opravdu zvědavá, dávají nám úplně jiný pohled na věc. Sydney není zrovna fanouškem upírů, i když je snáší líp než ostatní alchymisté, tak byla vychována v tom, že jsou zlé a nepřirozené bytosti. Byla vychována k poslušnosti a skrývání svých emocí, takže je naprosto jiná než známe Rose z Vampýrské akademie. A s tímto bychom měli ke knize přistupovat. Není tady tolik akce jako ve VA, protože Sydney si věci, na rozdíl od Rose, dvakrát rozmyslí, než je udělá a teprve se učí být průbojná a prosadit si svůj názor. A proto si myslím, že série může být ještě zajímavější než Vampýrská akademie. Sydney má opravdu hodně prostoru k vývoji.
Pokrevní pouta mi dala i jiný pohled na vztah Dimitrije s Rose. Adriana úplně zničilo jak se k němu Rose, i když ne úmyslně, zachovala. Musí se s tím vypořádat a to při jeho povaze a éteru není jen tak. Ale Adrian nám pomalu začíná dospívat, tak jsem zvědavá jak si povede dál.
V Pokrevních poutech se dočkáme i akce. Kniha má sice pozvolnější začátek, ale zhruba od strany 150 jsem se od ní nemohla odtrhnout. A na konci jsem si říkala: sakra konec a další díl zatím v nedohlednu.

Hodnocení: 5/5

HUNGER GAMES: Vražedná pomsta

27. prosince 2011 v 15:23 | Petik

HUNGER GAMES - VRAŽEDNÁ POMSTA

Suzanne Collinsová

Originální název: The Hunger Games Catching Fire
Série: HUNGER GAMES
Díl: druhý
Nakladatel: Fragment
Počet stran: 335
Vydání v originále: 2009
Vydání u nás: 2010












Nedoporučuji číst, těm co nečetly Arénu smrti. Obsahuje spoilery z předchozího dílu.

Katniss s Peetou přežili Hladové hry díky lsti Katniss. A Kapitolu se samozřejmě nelíbí, že si někdo dovolil postavit se jeho rozhodnutí. Podle tradice se vítěz, v tomto případě vítězové, jede představit do všech ostatních krajů. Katniss s Peetou musí na svém "turné" přesvědčit lidi, že jejich čin nebyl rebelský odpor vůči systému, ale projev jejich hluboké lásky. Na cestě poznávají, že ve Dvanáctém kraji byl sice hlad, ale že ostatní kraje na tom můžou být i hůř. A co víc, lidé se pomalu začínají bouřit a odporovat systému ...


Od Vražedné pomsty jsem čekala popis objíždění ostatních krajů a ne už tolik akce. Ale omyl, tomuto se nevěnuje ani půlka knížky a pak se to opravdu rozjede. Druhý díl mi přišel i drsnější než první. Líbí se mi, jakým způsobem Collinsová píše, je to drsné, zvrácené, ale ne přehnané, je to napsané takovým způsobem, kterému věříte a ze kterého vás mrazí. Protože za všechno to zlo můžou lidé. Ne nadpřirozené nestvůry, ale prostá blbost lidí, která se táhne už po staletí.

Ve Vražedné pomstě se dozvíme něco víc z Haymichova života, jaké byly jeho Hladové hry a proč se stal notorickým alkoholikem. Více prostoru taky dostává Hurikán, i když z toho jsem moc nadšená nebyla. Jako osoba je fajn, to jo, ale hrozně irituje. Jsem team Peeta :D Musím říct, že se Collinsové postavy Peety opravdu povedla. Hrozně se mi líbí, jak autorka podala jeho vztah s Katniss. Na konci Arény smrti to neskončilo zrovna ideálně a i přesto, že jejich vztah je hodně složitý, neváhají vzájemně za sebe položit život. Jejich vztah mi přijde docela jiný než je zvykem v YA knihách.


Vražedná pomsta už mě nenadchla tolik jako Aréna smrti, ale i přesto si myslím, že je to jedna z nejlepších knih co jsem četla a proto dávám hodnocení: 5/5
 
 

Reklama